Skip to main content

VD har ordet - En titt i backspegeln

Coolaste telefonen hette Kobra och tandvårdsräkningen skrevs för hand

När vi spolar tillbaka till 1988 möts vi av en tid när vi knackade pascalkod i DOS och den coolaste telefonen gick under namnet Kobra. Det var då framti-dens telefoni var bilden av JR i tv-programmet Dallas som pratade i en trådlös telefon. IT-branschen var mitt i en revolution och det skorrande modemet gav oss internet med otroliga 2 400 bps (eller för de riktigt prylgalna - 28,8 kb). Windows var en snackis som lovade oss en grafisk värld. Magiskt!

Behövde man köra bil långt när det var riktigt varmt gjorde man det på kvällar och nätter eft ersom det var för påfrestande att köra utan AC mitt på dagen. (Idag gör jag tvärtom!) Tandvårdsräkningar skrevs då fortfarande för hand. Gärna på söndagskvällar för att inte ta tid från patientarbetet. Försäkringskassan fick pallar med räkningar som behövde hanteras manuellt. 

Våra första programvaror

Det var i denna tid ALMASOFT grundades, ursprungligen under namnet C&T Computer Service. Vår första produkt var en programvara för tandtekniska laboratorier. Under mitten av 90-talet tog ALMASOFT fram ett modernt tandteknikersystem för Windows som används av närmare hälft en av Sveriges alla dentallaboratorier. På Swedental 1997 lanserade vi den första versionen av ALMA Tandläkarsystem och vi är stolta över att idag vara på version 12 med flera tusen nöjda användare.  

Sociala medier och nya fräcka förkortningar som UX och IoT fanns inte ens i de mest visionära tankeföreställningarna vid tidpunkten när ALMASOFT etablerade sig på marknaden. Men nu är vi i en tid där AI, VR och AR är vardagligt snack, och vi kan kontakta eller besöka läkare via en app i mobilen. 

35 år och fortsatt under utveckling

I år firar ALMASOFT 35 år och med vår tillhörighet till Lifco AB har vi alla förut-sättningar för framtida utveckling och expansion. Många saker är på gång och annat fantiserar vi om. Vi är redo för framtiden och ser fram emot att fortsätta vårt uppdrag med att leverera kvalitetslösningar för tandvårdsföretag runt om i landet. 

Tack för att ni varit, och är med oss på denna resa!

Marcus Johansson, VD Almasoft