Från teori till praktik: Alice börjar sin tandläkarkarriär
Nyexaminerad tandläkare och på väg ut i arbetslivet. Vi möter Alice Grönvall som tycker att tandvårdsbranschen blir roligare ju mer man lär sig. Hon ger oss sina tankar på yrkesvalet, utbildningen och framtiden.
Alice som kommer från Kullabygden utanför Höganäs i Skåne pluggade först två år till läkare, men hade svårt att se sig själv i den rollen. Hon ville ha ett yrke med lite mer hands-on och få utföra ett hantverk. Valet föll på tandläkare och när hon redan under andra terminen fick träffa patienter blev hon säker på sitt nya yrkesval.
Nu lämnar hon fem års studier till tandläkare i Malmö och börjar direkt arbeta på en privat klinik. Där tänker hon att hon minst ska stanna några år. Detta för att få revisionspatienter, dvs att själv få se det långsiktiga resultatet av en utförd behandling när patienten återkommer på kontroller.
- – Än vet jag inte om jag ska specialisera mig, förklarar Alice. Kanske trivs jag som allmäntandläkare, att få göra många olika behandlingar och då kanske det är vad jag ska göra. Eller så väcks ett intresse för något specialistområde och då är jag öppen för att ta mig an det. Tandvård och munhälsa är ju ett så enormt stort område och det kommer nya rön hela tiden, tillägger hon.
Utbildningen var både lätt och utmanande
Att plugga tycker Alice har varit förvånansvärt enkelt. Under hela utbildningen har de fått tydliga case och instruktioner. Utmaningen och det som tagit tid har varit handarbetet och att träna upp finkänsligheten i det kliniska, att lära sig använda alla olika instrument med finess.
I utbildningen ingår inte mycket kännedom om bredden av alla olika digitala system och verktyg som finns på marknaden idag. Studenterna kom genom skolan endast i kontakt med ett journalsystem och ett system för röntgenbilder.
Alice första kontakt med Almasoft var att en handledare hade journalsystemet på sin klinik. Efter det har hon träffat Marcus på Almasoft som föreläste för hennes examensgrupp.
-
– Almasoft ville ge oss en bild av vad som väntar oss när vi kommer ut på olika kliniker. Bilden jag fick av Almasoft var att de erbjuder ett bra paket med flera olika sammankopplade system för kliniken. Själv blev jag särskilt intresserad av kvalitetssäkringssystemet som verkade riktigt bra och jag känner att det är viktigt att börja arbeta med det tidigt.
Alice och framtiden
På frågan om hon märker någon skillnad mellan äldre tandläkare och de nyutexaminerade säger Alice att utbildningarna inom ”tandläkeriet” verkar väldigt lika. De erfarna verkar också vara intresserade av vad man som student får lära sig och vad ny forskning säger om en behandling. En nyfikenhet som tillsammans med nya regelverk gör att man håller sig uppdaterad.
-
– En skillnad mellan generationerna, som jag tror är tydlig inom fler branscher än vår, är att vi yngre tänker mycket på balans i livet och värderar ledighet högt. Ens yrke betyder mycket, men jobbet får inte vara allt. Där tror jag att den äldre generationen varit lite mer plikttrogna yrkesrollen som fått ta mycket tid i livet, säger Alice.
Eftersom Alice känner sina kursare väl efter fem år tror hon att man tillsammans kommer att utbyta erfarenheter genom yrkeslivet, precis som man gör med sina kollegor på arbetsplatsen och i olika forum. Att läsa forskningsavhandlingar, prenumerera på tandläkartidningar och intressanta nyhetsbrev blir ett annat sätt att ta till sig ny kunskap, öka på sin kompetens och få kännedom om nyheter inom branschen.
-
– Allt om hur AI kan, och kommer kunna, hjälpa oss att diagnostisera är jättespännande och det vill jag lära mig mer om, säger Alice. Men att AI-robotar skulle utför själva handarbetet ligger nog ganska långt in i framtiden. Om det ens kommer att funka, avrundar hon.
Vi säger grattis Alice till examen och lycka till i din roll som tandläkare. Vi hoppas såklart också att vi får dig som användare av våra system i framtiden!