Skip to main content

Betallösningar

- Tjänsterna för dig som önskar ett smidigare debiteringsflöde med mindre administration

Låt patienten avgöra hur de vill betala

Faktura eller delbetalning

Du som vårdgivare får pengarna utbetalda till ditt bank- eller plusgiro en gång i veckan och patienten får möjlighet att kanske välja den mer avancerade behandling som hen egentligen vill ha.
Tjänsten finns redan installerad i ditt ALMA, du behöver bara teckna avtal för ALMA Betaltjänst för att få anslutningsuppgifter som läggs in i ALMA för att aktivera tjänsten. Därefter är allt klart för att börja fakturera. Ingen uppstart eller månadskostnad.

Fördelar med ALMA Faktura:

 • Inga utestående patientfordringar
 • Bättre kassalikviditet
 • Högre intäkter
 • Färre kundförluster
 • Mindre administration
 • Frigör tid för personal
 • Nöjdare patienter

Pris

8,75 kr inkl. moms, samt 2,3% per transaktion
Ingen månads- eller uppstartskostnad

Mobil Betaltjänst - ALMA One

ALMA One är en trygg och säker betallösning som erbjuder ett effektivt debiteringsflöde där patienten efter sitt besök får ett SMS innehållande den aktuella tandvårdsräkningen, och enkelt kan betala direkt i mobilen med hjälp av Bank-Id.

Fördelar med ALMA One:

 • Patienten väljer själv om denne vill betala;
  kort, Swish eller faktura/delbetalning.
 • Betalning och bokföring är integrerad med ditt ALMA, vilket ger dig mer tid att fokusera på nästa patient.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar det för patienten?

Om patienten betalar hela fakturabeloppet inom 14 dagar debiteras inte patienten någon avgift alls ifrån Fortus.
Väljer patienten att delbetala debiteras patienten från och med den andra fakturan. Då betalar patienten 1,77 % av kvarvarande fakturabelopp i ränta samt en aviseringsavgift på 39 kr. 

Hur fungerar det om patienten vill delbetala?

Patienten kan på sin faktura själv välja att delbetala, minst 3,5% dock lägst 50kr.

Väljer patienten att delbetala gäller villkor i enlighet med Fortus Konto. Väljs delbetalning får man en Kontosammanställning som Fortus skickar ut runt den 20:e varje månad. Betalningsvillkor är 10 dagar. Patienten kan givetvis när som helst välja att lösa sin skuld. På sitt månatliga kontoutdrag har man alltid valet att slutbetala sin kredit. I samband med att en kredit blir slutbetalad avslutas den. Vid nästa köp kan man återigen öppna sin kredit genom att välja Fortus Konto. För Fortus Konto gäller att ränta är f. n. 1,77 % per månad och beräknas på innevarande skuld den sista i månaden. Tillkommer aviseringsavgift per månatligt Kontoutdrag på f.n. 39 kr

Men även om patienten väljer att delbetala sin faktura kommer du ändå att få utbetalning för fakturan i sin helhet med en gång.

När får man pengar ifrån Fortus?

Den första måndagen efter patientens förfallodag. 
Då patienterna har 14 dagars kredit innebär detta att det tar 14-21 dagar tills ni får er utbetalning från Fortus från det att fakturan skrevs ut.

Hur fungerar det med bokföringsunderlagen i ALMA?

Fortus är helt implementerat i ALMA, detta innebär att all administration sköts automatiskt i ALMA. Om du bara regelbundet klickar på knappen Hämta betalningsredovisningar, enligt de instruktioner du får vid din igångsättning, kommer alla ekonomiska transaktioner hamna precis där dom ska i ALMA utan att du behöver sitta med separat bokföring för detta.

Kan jag skicka gamla obetalda tandvårdsräkningar till Fortus?

Fortus är inget Inkassobolag utan en betaltjänst.
Men man har 60 dagar på sig att skicka in en faktura till Fortus. Dessa 60 dagar beräknas från patientens besöksdatum. Har 60 dagar passerat är det alltså inte längre möjligt att skicka fakturan via Fortus utan man får ta hand om den på egen hand. I ALMA finns funktioner för att skicka redan utskrivna tandvårdsräkningar till Fortus.

Hur vet jag om Fortus tar emot fakturan?

I Kostnadsförslaget/Terapiplanen i ALMA finns en funktion för att i förväg kunna göra en kreditförfrågan på patienten innan du har påbörjat själva behandlingen. Besked på kreditförfrågan får du direkt i ALMA inom ett par sekunder, så att du snabbt och lätt kan se om du kan erbjuda patienten detta betalningsalternativ.

Kreditförfrågan görs via Bisnode och belastar inte patientens kreditvärdighet på något sätt.

Vanliga frågor och svar

Är det här verkligen ett tryggt och säkert betalsätt?

Ja, patienten identifierar sig alltid med Mobilt Bank-ID vilket gör att tjänsten uppfyller en säker kommunikation.

Vad gör jag om patienten inte har Bank-ID?

Trots att du har Fortus Mobil som förvalt betalsätt kan du manuellt ändra och ta betalt direkt på kliniken eller skriva ut en faktura på plats.

När betalas pengarna ut till kliniken?

Avräkningar avseende kort och Swish betalas ut ca 1 dag efter att transaktionen genomförts. Avräkning avseende fakturabetalningar sker första måndagen efter förfallodatum.

Hur ser jag i ALMA att jag fått pengar utbetalda?

Alla betalningar återrapporteras till ALMA så att du enkelt får en översikt av dina transaktioner.

Vad händer om patienten inte betalar?

Ifall patienten inte betalar skickas totalt 3 sms (samt 2 mail om mailadress finns tillgängligt). Därefter gör Fortus en kreditupplysning och ställer ut en faktura till patienten. I de enstaka fall då patienten inte är kreditvärdig skickas fordran till ett inkassobolag som köper* hela
fordran för 8%, resterande 92% återförs då till kliniken.

* Om patienten är utvandrad, satt under förvaltarskap, har mer än 1 A-mål, har skuldsaldo hos KFM eller är under utmätning hanterar inkassobolaget fordran kostnadsfritt. Vid större belopp kan inkomstkrav tillkomma. När patienten betalar fordran återförs 100% av beloppet till kliniken. Eventuella inkassoavgifter tillfaller då inkassobolaget PS Inkasso och Juridik AB.

Vad kostar det?

1% per transaktion.
Avgifter från din bank avseende Swish Handel tillkommer. Utländska kort och företagskort enligt separat prislista.

Inga fasta månadskostnader. Ingen startkostnad.

Här kan du beställa tjänsten Faktura och läsa mer om avtalet

Fyll i formuläret och tryck på "skicka beställning". Inom några dagar skickas en kod till er som läggs in i ALMA. Därefter är allt klart för att börja fakturera. Ingen uppstart eller månadskostnad.

Klicka HÄR för att se hur en faktura kan se ut.